Al vídeo a dalt exposat observem al nou president del Consell d'Assessors Econòmics de la Casa Blanca , Austan Goolsbee, explicar les diferències entre la política fiscal pretesa pel president Obama i la política fiscal empresa per l'administració Bush, la qual les retallades d'impostos a les rendes altes aprovades en els anys 2001 i 2003 vencen a la fi de l'any en curs.
El motiu de tal explicació respon al debat generat entorn a la intenció del president Obama i dels demòcrates en el Congrés, de no prorrogar aquestes retallades a les rendes altes, i d'aplicar per contra, una distribució de les retallades d'impostos en major benefici de les classes mitjanes, majoria en la societat nord-americana (igual que en qualsevol societat occidental), i element fonamental per a l'eixida de la crisi econòmica per part d'Estats Units.
La pregunta, per tant, és, perquè els republicans van aprovar gegantesques retallades d'impostos exclusivament en favor dels rics? La resposta la trobem ni més ni menys que al segle XIX, concretament al “Utilitarisme” de John Stuart Mill.
Aquesta teoria es fonamenta en l'afirmació segons la qual, la fi última ha de ser la felicitat màxima per al màxim nombre de persones, establint qualsevol camí com a mitjà per a aquest fi.
Els republicans, en una assimilació injusta de la teoria de Mill, malentenen que aquesta felicitat màxima per a un nombre màxim de persones es pot aconseguir com a conseqüència dels actes emprenedors de les rendes altes causats per una baixada considerable en la seua pressió fiscal.
Resumint amb una frase el codi de conducta fiscal republicà, “Quant més alimentes a un cavall, més molletes hi hauran per als ocells”, queda clar per tant, qui és el cavall, i qui som els ocells.
P.D.: GOP (escrit a la pissarra de Goolsbee) respon a les sigles en anglès de “Great Old Party”, àlies pel qual és comunament conegut el Partit Republicà a Estats Units.
H. F. C.