Informació

diumenge, 28 d’octubre del 2012

No s'adonen?

Evolució taxa d'atur

La publicació el divendres de l'Enquesta de Població Activa (EPA) corresponent al tercer trimestre de l'any, dóna uns resultats dramàtics i dignes d'un estat fallit en tota regla. 5.778.100 persones en atur, un 25,02% de la població activa. 
Entre els molts aspectes a analitzar de la recent EPA, cal centrar-se en l'atur de llarga durada. L'enquesta constata un cop més la consolidació d'aquest, reflectint que el nombre de persones que va perdre la feina fa més d'un any va augmentar entre juliol i setembre en 83.300 persones situant aquest col · lectiu en més de 2,5 milions de persones. 

Cal dir que l'atur de llarga durada, com molt bé afirmava Joaquín Estefanía en un recent article, compromet la capacitat d'ocupabilitat de l'afectat, ja que la seva qualificació es va veient depreciada i perquè la seva exclusió del mercat de treball cada vegada més extensa pot induir a qualsevol empresari a sospitar negativament d'aquesta persona. 
El fet que la desocupació a llarg termini es consolidi fa que el coeficient d'atur estructural d'un país augmente, complint-se així el fenomen conegut entre els economistes com histèresi, segons el qual l'acumulació de la taxa d'atur d'un període determinat es converteix en l'atur habitual del període següent. 

Tot això té com a conseqüència macroeconòmica que, un cop recuperada la senda de creixement, l'economia presente una taxa d'atur estructural mínima sempre superior a la del cicle alcista precedent. 
I això, cal remarcar-ho, compromet de manera fonamental el potencial a llarg termini de l'economia. 
Els treballadors que han estat desocupats durant llargs períodes de temps passen a considerar-se no aptes per al món laboral, la qual cosa provoca una reducció de la força de treball efectiva d'una economia, danyant-se per tant la seva capacitat productiva [sic Paul Krugman 2012]. 
El culpable el trobem en aquesta austeritat acèrrima i sense sentit que condemna a centenars de milers de persones a l'atur crònic, que provoca el tancament de milers d'empreses per la caiguda del consum i que fa posposar decisions d'inversió a altres tantes empreses que en una conjuntura diferent si prendrien, fent que els factors productius resultants un cop finalitzada la crisi no siguin suficients per poder recuperar el perdut durant tots aquests anys, lisiant el creixement potencial de l'economia de per vida. 

No pensem que les persones que pateixen l'atur de llarg termini és que són gent tonta i vaga o que les empreses no troben als treballadors adequats per als llocs que ofereixen. El problema és que directament les empreses no ofereixen aquests llocs de treball a causa de la depressió que està generant la política d'austeritat, on qualsevol expectativa decent és abatuda a tir de retallada i mentre, els treballadors en atur cada vegada estan més temps. 

Urgeix un Pla Marshall intra-europeu, de nord a sud i a curt termini, que serveixca d'espurna per tornar a engegar el motor calat abans que aquest es converteixca en un motor obsolet definitivament. 
Com a prova d'europeisme seria revelador. 

H.F.C.

dissabte, 20 d’octubre del 2012

Àrea monetària òptima

Més clar aigua

Als treballs sobre les dinàmiques monetàries i les àrees monetàries òptimes de l'economista canadenc Robert Mundell, els quals li van valer el Premi Nobel d'economia en 1.999, podem trobar diverses de les respostes al per què del desastre de l'euro. 
Segons els models desenvolupats per Mundell, per a que una unió monetària funcione han de complir-se quatre criteris:
  • Que existisca una elevada mobilitat laboral recolzada per la falta de barreres físiques i culturals. 
  • Que hi haja una diversificació de la producció dins de l'àrea.
  • Que s'accepte el lliure moviment de capitals, amb flexibilitat de preus i salaris.
  • Que hi haja un mecanisme generós de transferències del pressupost de la Unió als països o regions que pateixen xocs asimètrics que només els afecten a ells i no als altres.
A tenor dels esdeveniments, és evident que aquests criteris no es compleixen íntegrament a la vigent àrea euro (AE). Concretament, tant el primer criteri com el quart s'estan revelant com a grans obstacles en l'actual context de crisi.  

Respecte al primer criteri, és obvi que la mobilitat laboral dins de l'àrea euro no troba barreres físiques, malgrat els dubtes populistes i electoralistes sobre l'espai Schengen expressats en els últims temps per certs polítics que afortunadament ja no estan al poder, el mateix permet l'absoluta mobilitat dels treballadors entre els països membres sense cap tipus de filtre.
En aquest aspecte són les barreres culturals les que destaquen en aquest moment. 
Estem observant com les diferències en idioma entre els diferents països membres de l'euro fan de gran barrera cultural per a una mobilitat laboral necessària des de les zones del sud més perjudicades per la crisi cap a les zones del nord menys afectades.
Per descomptat que existeix emigració, especialment entre els recents llicenciats universitaris millor preparats per a aquests canvis, però queda patent que aquests moviments no arriben en absolut al nivell mínim normal de qualsevol àrea monetària òptima.
Al sud d'Estats Units, els treballadors de l'estat de Florida afectats per l'esclat de la gran bombolla immobiliària estil Espanya, poden traslladar-se perfectament a milers de quilòmetres al nord, a l'industrial estat d'Ohio, sense trobar ni un sol problema idiomàtic.
Açò permet per exemple que l'atur a l'estat de Florida, malgrat el shock immobiliari, no siga estratosfèric, produint-se un equilibri òptim entre les diferents zones que componen els Estats Units.

Pel que fa al quart criteri, malgrat que els fons de cohesió europeus han fet molt per reduir les asimetries entre els diferents països de l'AE, quant a infraestructures i serveis es refereix, l'absència d'un tresor federal europeu únic amb competències generals sobre tots els estats membres ha produït en aquests moments de crisi grans desequilibris fiscals. L'existència de disset tresors diferents per a una mateixa moneda en comú fomenta grans tensions econòmiques i fa recaure, de manera individual, sobre cadascun d'aquests tresors la responsabilitat de corregir els desajustaments fiscals que es produeixen. On a l'assemblea legislativa de Florida no han de preocupar-se per reunir els fons amb els quals sufragar l'atenció social i sanitària, ja que són sufragats pel tresor federal d'Estats Units, a Espanya el tresor nacional es troba sol. A l'AE les generoses transferències per eliminar les asimetries entre els diferents països brillen per la seva absència. 
Als membres que sofreixen severes crisis fiscals (Espanya, Irlanda, Grècia, Portugal...) no els queda altra que respondre retallant desesperadament i salvatgement la despesa, la qual cosa augmenta la desocupació i l'estancament a nivells de la Gran Depressió. Els fons de cohesió inicials salten per l'aire i les asimetries es disparen.

Amb aquesta crisi arribem a la disjuntiva de decidir si volem més o menys Europa.
 
El primer és, segons els postulats de Mundell, l'única solució que ens queda. El segon és l'abisme.

H.F.C.